Veien tilbake til arbeidslivet: – Jeg føler meg endelig som et fullstendig menneske igjen

 
  
 

Å ikke jobbe har aldri vært et alternativ for Magdalena. Så ble hun syk og plutselig stod hun utenfor arbeidslivet. Med god veiledning og oppfølging fra jobbkonsulent Sylwia Gundersen i Blå Kors Fredrikstad sin virksomhet arbeid og inkludering, og en godt tilrettelagt arbeidsplass hos NAV Arbeid og Ytelser i Sarpsborg, er hun tilbake i arbeidslivet.

– Det er så godt å gå på jobb nå, å føle tilhørighet og vite at det jeg gjør er viktig. Jeg har vært så heldig!

Med et smittende smil og en god klem tar Magdalena Hicks (41) imot sin tidligere veileder fra Blå Kors Fredrikstad, arbeid og inkludering, Sylwia Isabell Gundersen, når hun besøker Magdalena på sin nåværende arbeidsplass i Sarpsborg – NAV Arbeid og Ytelser.

– Tenk da du startet her i en 16 prosent stilling i mars 2022, mye har forandret seg siden den gang. Nå jobber du 100 prosent! Og den jobben, den har du gjort, smiler Sylwia like stort og varmt som Magdalena.

– Med god hjelp og veiledning fra deg, legger Magdalena raskt til.

Vanskelig å få relevant jobb i Norge 

Magdalena kom fra Polen til Norge i 2016 og bosatte seg i Rakkestad. Hun har en godkjent likestilt mastergrad i markedsføring og ledelse, og arbeidserfaring fra både bank og offentlig administrasjon i hjemlandet.

– Jeg hadde et håp om at engelsken min holdt for å skaffe meg en relevant jobb i Norge, men jeg erfarte raskt at det ikke var nok dessverre, forteller Magdalena.

Hun brukte sparepengene sine på et norskkurs og fikk samtidig jobb i et vaskefirma. Ikke lenge etter fikk Magdalena nerveproblemer i begge hendene, og hun måtte derfor finne en annen jobb. Hun startet å jobbe på kjøkkenet til en større bedrift i Oslo, hvor hun etter en stund også ble miljøarbeider.

– Det var en veldig tøff jobb hvor det var forventet at jeg jobbet mye mer enn jeg egentlig skulle. Jeg begynte etter hvert å slite psykisk, og på slutten av 2018 var jeg så syk at jeg ikke kunne gå på jobb.

– Jeg hadde ikke vært her jeg er i dag uten Sylwia 

Mot slutten av 2021 ble Magdalena koblet med Blå Kors, arbeid og inkludering via NAV. Slik møtte hun Sylwia. Blå Kors, arbeid og inkludering har avdelinger både i Sarpsborg og i Fredrikstad. Jobbkonsulentene her jobber med veiledning for å få mennesker i jobb eller utdanning. 

– Jeg hadde ikke vært her jeg er i dag om det ikke var for Sylwia. Helt fra første møte husker jeg henne som veldig rolig. Jeg følte at hun lyttet og at hun hadde et oppriktig ønske om å hjelpe meg, sier Magdalena og ser på Sylwia. 

Jobbkonsulent Sylwia Gundersen i Blå Kors arbeid og inkludering, Sarpsborg har jobbet tett med Magdalena for å finne riktig jobb for nettopp henne.

– Du har hatt en imponerende reise, Magdalena. Du er jo en arbeidshest, så jeg har kanskje fungert litt som håndbrekket ditt. Vi jobber jo for at det vi gjør skal være bærekraftig og fungere over tid, smiler Sylwia. 

Da første møtet mellom jobbsøker og jobbkonsulent var over, tok Sylwia fatt på jobben med å kartlegge Magdalenas bakgrunn, utfordringer og ønsker, før hun etter hvert peilet seg inn på mulige arbeidsgivere.  

– Vår metode baserer seg mye på å se hele mennesket! Vi møter mange ulike mennesker, og vi må se hver enkelt med dens livserfaring, utfordringer og behov, forteller Sylwia og fortsetter: 

– For oss handler det om å finne en god match med arbeidsgiver og de utfordringene som jobbsøker har. Hos NAV Arbeid og Ytelser fant vi en arbeidsgiver som kunne tilrettelegge, og i tillegg passet arbeidsplassen Magdalena godt med tanke på at kontoret ikke har åpent for publikum. Det var en viktig nøkkel i jakten på arbeidsplass denne gangen. 

– Magdalena er et godt tilskudd i arbeidsmiljøet vårt

NAV Arbeid og Ytelser jobber blant annet med arbeidsrelaterte ytelser som dagpenger og sykepenger og holder til sentralt i Sarpsborg sentrum.  

Det banker på døra til møterommet og inn kommer Magdalenas nærmeste leder, Torun Helle. Hun kan fortelle om en dame som er dedikert i jobben sin og som i tillegg er en person som byr på seg selv. 

– Vi er en arbeidsplass som liker å gi folk muligheter – det gjelder både folk som allerede er ansatt her og det å få nye folk inn. Jeg fikk et veldig godt inntrykk av Magdalena allerede første dag. Hun hadde en relevant bakgrunn, hun hadde veldig lyst til å jobbe, og hun ble fort et godt tilskudd i arbeidsmiljøet vårt, forteller Torun. 

Torunn Helle i NAV Arbeid og Ytelser er veldig fornøyd med Magdalena. – Hun har en relevant bakgrunn, har veldig lyst til å jobbe, og hun er et godt tilskudd i arbeidsmiljøet vårt, sier Torunn om Magdalena.

Fra en 16 prosent praksisstilling hvor hun jobbet med arkivering, jobbet Magdalena seg raskt opp til nærmere 60 prosent og fikk med det mer relevante arbeidsoppgaver. Nå jobber hun 100 prosent med dagpenger, og hun stortrives: 

– Jeg føler at jeg har fått drømmejobben, så godt trives jeg! Her får jeg bruke hodet og kalkulerer litt her og skriver litt der. Jeg føler meg som et fullstendig menneske igjen, forteller Magdalena og ser takknemlig på veileder Sylwia og arbeidsgiver Torun. 

Godt tilrettelagt arbeidsplass har vært en viktig nøkkel 

God tilrettelegging har vært viktig. Da Magdalena startet fikk hun først sitte på eget kontor, før hun etter hvert flyttet ut i en liten del av det åpne landskapet.  

– En rolig start var det som skulle til for min del. Jeg følte meg godt ivaretatt og trygg på at om jeg opplevde utfordringer kunne jeg få enda flere tilpasninger. Nå sitter jeg i åpent landskap med støydempende hodetelefoner og kan dypdykke inn i arbeidsoppgavene mine. Det er fantastisk! 

– Det er veldig hyggelig å kunne være med å bidra til at det har gått så bra som det har gjort, sier Torun og avslutter: 

– Vi er glad for å kunne gi folk muligheten til å føle mestring og lykkes!