Unger Fabrikker om arbeidsinkludering: – Det står en gjeng med supermennesker på utsiden som kun trenger tid og tillit

Unger Fabrikker

Etter å ha hatt mange innom på arbeidstrening, har Unger Fabrikker gjort seg opp noen viktige betraktninger om inkludering i arbeidslivet. Å åpne dørene for superressurser har vist seg å være langt fra kun ressurskrevende – det er en gevinst i det for alle parter.

– Klarer vi å hjelpe ett til to mennesker inn i arbeidslivet hvert år så er det en styrke for Østfold som helhet. Vi ønsker å gi folk en sjanse og en arena til å utvikle seg, og har vi muligheten er det også en fantastisk rekrutteringsarena for oss. Vi har ansatt flere gullressurser i etterkant av en arbeidsutprøving.

HR-leder i Unger Fabrikker, Erik Reistad, er tydelig stolt av arbeidsplassen sin og den jobben som gjøres av alt fra ledere til skiftarbeidere til renholdere og folk på arbeidstrening.

Unger Fabrikker er en av hjørnesteinsbedriftene i Fredrikstad. Bedriften feiret 100 års jubileum i 2022 og har i dag cirka 120 ansatte. Blant disse er det fem lærlinger.

– Vi ser på det å gi folk en mulighet som en del av vårt samfunnsansvar. Vi har vært her i 100 år og skal være her de neste 100 også, derfor er det helt naturlig for oss å være en del av samfunnet. Det står en gjeng med supermennesker utenfor arbeidslivet i dag som kun trenger tid og tillit og at noen ser dem, det skal ikke mer til for å åpne muligheter for disse videre i arbeidslivet, sier Erik.

God kartlegging gir riktige kandidater

Johanna Huth er veileder i Blå Kors arbeid og inkludering avdeling Sarpsborg. Hun har ved flere anledninger vært i samtale med Erik og Unger rundt arbeidstrening.

– I dag har vi én person på arbeidsutprøving her og en jente som er her som lærling. I tillegg er det to til her som tidligere har vært på arbeidstrening via Blå Kors som nå er fast ansatt, forteller Johanna.

Møte om arbeidstrening: Johanna Huth er veileder i Blå Kors arbeid og inkludering og er ofte i møte med bedrifter angående mulig arbeidstrening for sine arbeidssøkere. På Unger Fabrikker møter hun HR-leder Erik Reistad.

Veilederne i Blå Kors arbeid og inkludering i Fredrikstad og Sarpsborg starter alltid med en grundig kartlegging når de får nye arbeidssøkere tildelt fra NAV. Denne kartleggingen har vist seg å være avgjørende for å finne riktig kandidat til riktig læreplass.

– Det er viktig for oss at deltakeren skal eie sin egen prosess, og da er det viktig å bli kjent med alle sider av personen for å finne frem til preferansene. Vi tar etterhvert kontakt med bedrift og avtaler et møte hvor vi får svar på det vi lurer på om forventninger og krav til en eventuell arbeidstaker eller lærling, forteller Johanna.

I et slikt møte finner både arbeidsgiver og veileder fort ut om dette er noe å gå videre med, og om det føles riktig blir neste møte med sammen med deltaker.

– Når deltaker får møte bedriften, det er her vi finner ut om det er en match eller ikke. Det blir tydelig ganske raskt, sier Johanna.

Erik Reistad legger til:

–  Vi merker at den kartleggingen som gjøres av Blå Kors fungerer veldig bra! Vi ser fort om personen er nysgjerrig og interessert i å lære seg noe og har et ønske om å være en del av det. Vi liker at de kommer inn og stiller spørsmål, det viser engasjement.

– Ingen er plug-and-play i ny stilling

Erik Reistad har vært HR-leder i Unger Fabrikker i to år. Han forteller om Unger-familien som både fast ansatte, lærlinger og folk i ulike arbeidstiltak fort blir en del av.

– Her kjenner alle hverandre, vi hilser og er hyggelige med hverandre. Om man er i litt dårlig humør når man kommer på jobb så endres det raskt med en gang du kommer innenfor dørene her, smiler han.

Erik skryter av lederne på de ulike avdelingene som tar imot folk med åpne armer og er veldig åpne for mennesker med ulike behov.

– Som de selv sier – ingen av oss er perfekte og vi har alle våre behov for tilrettelegginger. Hvorfor skal vi ikke da være åpne for at andre også har det behovet?

Som en stor familie: En rundtur på Unger Fabrikker viser hvilken hyggelig og inkluderende arbeidsplass det her. Her er Johanna fra Blå Kors i dialog med Hr-leder Erik og Hans Petter Hansen, leder for en av avdelingene på Unger.

Arbeidstrening er ofte veldig tilpasset hver enkelt person. Det er ofte tilpasninger både i arbeidstid og i oppgaver.

– Mange bedrifter ser på det som ressurskrevende. I starten kan det så klart kreve litt, men slik er det også med nyansatte. Ingen er plug-and-play i ny stilling. Med en på arbeidstrening vet man som arbeidsgiver på forhånd hva man får, da kan vi enkelt justere oss inn, sier Erik og legger til:

– Jeg mener flere bedrifter burde åpne opp og se på dette som en rekrutteringsvei. Du får mennesker som er evig takknemlige og lojale arbeidstakere, og det er verdt mye. Økonomisk lurt er det også. Det gir tilbake til bedriftene og samfunnet vi er en del av.

– Det er mange bedrifter som ønsker å hjelpe

Atle Engsmyr er virksomhetsleder i Blå Kors arbeid og inkludering avdeling Sarpsborg og Fredrikstad. Han sier at Unger er en av flere ressursbedrifter de samarbeider tett med.

– Bedrifter som Unger er kjempeviktige. De gir god opplæring, ansetter unge mennesker og hjelper til med fagopplæring slik at deltakerne får et papir på at de har gått i lære. Det er veldig viktig med slike bedrifter.

En ressursbedrift er en påkjønnelse til bedrifter Blå Kors arbeid og inkludering jobber tett med. Det er en måte å vise at de er satt pris på og en takk for at de tar samfunnsansvar.

– Vi som er ute i markedet opplever en veldig positivitet blant bedriftene. Mange ønsker å hjelpe til og bidra. De fleste bedrifter skjønner sitt samfunnsoppdrag, og det er vi glad for, sier Atle og legger til:

– Bedriftene må ha ressurser til å ta imot, og ikke alle har det. Men ofte er det en vinn-vinn situasjon for bedriftene for man får til gode løsninger sammen og så tjener man penger på det siden.

Stolt av arbeidsplassen: HR-leder Erik Reistad er stolt av arbeidsplassen sin og viser stolt fram Ressursbedrift-boksen han har fått av Blå Kors.