– Givende at et så lite bidrag kan gjøre en forskjell

– Jeg elsker å være kreativ og lage ting, og når jeg samtidig kan være sosial og gi litt av tiden min til å hjelpe andre, så er det jo en vinn-vinn situasjon. 

Xona (27) har vært en del av den frivillige sygruppa i fire år. Hun går lærerstudiet i Halden og bruker mye av fritiden sin på blant annet håndarbeid. 

 – Det hender strikketøyet blir med inn i forelesningssalen også, smiler hun.  

Alle produkter som sygruppa lager selges til inntekt for Blå Kors Fredrikstad. Produktene kan blant annet kjøpes hos gjenbruksbutikken Tante Blå på torget i Fredrikstad, og nå produseres det også på høygir fram mot BlåMarked i august.  

BlåMarked er et årlig arrangement på Stortorget hvor folk har mulighet til å treffe og bli bedre kjent med alle Blå Kors Fredrikstad sine 10 virksomheter. Det blir mye gøy for barn med blant annet hoppetårn, turnoppvisning ved Fredrikstad Turnforening, ansiktsmaling og lykkehjul.  

– Her kan alle være seg selv 

Symaskinene går for full maskin, kaffekoppene fylles opp og dagens produksjon er godt i gang. Det produseres blant annet grytekluter, makrameer og sitteunderlag i Mosseveien denne onsdagen. 

Xona har lagt sin elsk på håndlagede makrameer og er i ferd med å lære opp Lise (36). Lise har vært med i sygruppa siden desember 2021. 

Håndlaget: Alt som lages i Blå Omtankes sygruppe er ekte håndverk designet og produsert for hånd av Tidgivere. Xona har lagt sin elsk på makrameer og lærer villig bort til de andre.

– Jeg hadde lyst til å gi litt av tiden min og fant ut at sygruppa passet meg perfekt. Jeg er glad i håndarbeid og her lærer jeg også masse, forteller hun med et stort smil mens hun fokuserer på å flette garnet i makrameen på riktig måte.  

– Noe av det som er så fint med å bruke tiden sin her er at alle kan være seg selv. Hit kan man komme med null erfaring og likevel bidra. Ingen spørsmål er dumme og alle lærer av hverandre, sier Xona.  

– Jeg kunne verken sy eller strikke da jeg startet i sygruppa 

Da Åse flyttet til Fredrikstad for syv år siden, lette hun på internett og sosiale medier etter et fellesskap hvor hun kunne skaffe seg et nettverk. Slik ble hun kjent med sygruppa til Blå Kors Fredrikstad.  

– Jeg kunne ingenting da jeg startet, men nå går jeg ingen steder uten strikketøyet mitt. Det er kjempehyggelig å komme hit sammen med de andre. Jeg får utøvet kreativiteten min og truffet mennesker, samtidig vet jeg at det er nyttig for andre det vi gjør, smiler Åse. 

Hun og mannen bor i båt på Glomma, og det var også her hun lagde de første tovede sitteunderlagene som sygruppa lager mange av i dag.  

– Ja, det stemmer det. Jeg hadde akkurat lært meg nålefilting, og det var slik sitteunderlagene ble til. De aller første tovet jeg i båten og tørket på dekk.

Sosialt å være frivillig i Blå Kors 

– Hurra! Se hva jeg har laget! 

Utropet kommer fra den andre siden av rommet hvor Anikó (44) nettopp har sydd ferdig sitt første sett med grytekluter. Dette er hennes andre dag i sygruppa. 

– Å være frivillig er en del av livet mitt, så å kunne komme hit og møte denne gjengen har vært kjempefint. Jeg har ikke brukt så mye symaskin før, men får heldigvis veldig god hjelp her, smiler Anikó. 

En av de som kan mye og som gladelig deler av sin erfaring er Inger (65). Hun begynte som frivillig i Blå Kors da hun fikk problemer med kneet sitt og ikke lenger kunne fortsette å jobbe i barnehage.  

– Jeg elsker å veve og sy og koser meg når jeg kan hjelpe andre. I tillegg er jeg veldig glad i gjenbruk og det meste av stoffet og garnet vi bruker her har vi fått fra andre, forteller Inger og legger til: 

– Jeg synes egentlig alle burde drive med frivillighet.  

Hjelpsomme Tidgivere: Når nye Tidgivere kommer til, får de god hjelp og veiledning av de som har vært med lenge. Inger lærer nykommer Anikó noen triks hun vil få bruk for videre.

Gjenbruk stadig mer populært 

Sidsel Gjermundsen (72) ble en del av sygruppa i 2018. Som pensjonist ønsket hun å fylle tiden sin med noe meningsfylt, og nå koser hun seg i syfellesskapet. 

– Både mannen min og jeg er Tidgivere i Blå Kors. Jeg syr og han bruker tiden sin på Varmestua. Det er veldig sosialt å komme hit og samtidig er det givende å kunne gjøre en forskjell med lille bidraget jeg gir av tid, smiler hun og syr videre på en gryteklut. 

Motiverende: Sidsel har vært med som Tidgiver i noen år, og hun synes det er givende å kunne gjøre en forskjell med lille bidraget hun gir av tid

Ola-stoffet hun syr gryteklutene av kommer fra Støtvig Hotel. Da hotellet skulle bytte ut teppene de hadde liggende ved foten av sengene, gikk disse til Blå Kors. I dag har disse teppene fått nytt liv i blant annet spisebrikker, grytekluter, forklær og vesker.  

 – Jeg liker at flere og flere blir opptatt av gjenbruk og at ungdommen også lærer verdien av det tidlig. 

Alltid behov for flere Tidgivere 

Jorid Dalsegg Bertelsen er virksomhetsleder for Blå Kors sine virksomheter Plankebyen Frivilligsentral og Varmestua. Sammen med Tidgiverkoordinator i Plankebyen Frivilligsentral, Eileen Myrbakk Olsen, holder de i sygruppa og ønsker seg stadig nye Tidgivere – både til sygruppa og til flere av de andre virksomhetene i Blå Kors. 

– Å preke og sy med den herlige gjengen her er virkelig et høydepunkt og noe jeg ser fram til, forteller Jorid med et stort smil. 

Sygruppa møtes for å lage Blå Omtanke-produkter annenhver onsdag mellom 12 og 15 i Blå Kors sine lokaler i Mosseveien 37. 

– Tidgiverne er veldig viktige ekstraressurser for oss. De bidrar med praktiske arbeidsoppgaver og medmenneskelighet. Inntektene vi får ved å selge Blå Omtanke-produkter går tilbake til aktiviteter for våre brukere, sier Eileen.  

Vil du vite mer om hva det vil si å være Tidgiver for Blå Kors eller ønsker du å melde deg som frivillig? Fyll ut kontaktskjema eller ta kontakt med en av våre ansatte her

 


Gratis fritidstilbud

Ung Fritid er et 2-årig prosjekt i Blå Kors Fredrikstad med finansiering fra Stiftelsen Dam. Tilbudet startet opp våren 2022, og det tilbys faste ettermiddagsaktiviteter, annenhver helg og i skolens ferier. I første omgang er dette et tilbud for elever på Seiersborg videregående skole i Fredrikstad, men etter hvert er planen å rekruttere ungdommer som ikke har tilknytning til skolen.

Gjennom hele sommerferien har Ung Fritid hatt aktiviteter to ganger i uka. Den ene dagen har de møttes i skolens lokaler i Soliveien hvor de har laget mat sammen, spilt brettspill eller Nintendo Switch. Den andre dagen har de dratt på aktiviteter i nærmilljøet. Det har blant annet vært kino, bowling, klatrepark eller stranda.

Lina Akselsen 22 år fra Sarpsborg er prosjektkoordinator. Ved skolestart i august har Lina brukt mye tid på skolen og sammen med elevene for å bli kjent med dem og fortelle mer om Ung Fritid.  – Ikke alle har like mye å ta seg til på fritiden og i feriene, og ofte begrenses sosial omgang til det som skjer i skolehverdagen. Gjennom dette tilbudet samles ungdommer fra hele skolen, og det skapes vennskap på tvers av klasser og linjer. Også når skolen er slutt eller det er fri, forteller Lina.

Det er ønskelig å tilbringe mest mulig tid sammen med ungdommene for å bidra til at de skal nå egne mål om økt livsmestring gjennom verdifull fritid. Derfor er Lina med på de fleste aktivitetene sammen med ungdommene. I tillegg har hun ofte med en miljøarbeider og en frivillig, eller Tidgiver som vi kaller det i Blå Kors. På den måten er det flere trygge voksenpersoner rundt ungdommene, noe flere av deltakerne har gitt uttrykk for at de setter stor pris på.

I samspill med ungdommene planlegger nå Lina høstens aktiviteter og temakvelder. – Vi har fått en del erfaringer gjennom sommertilbudet. Dessuten mangler det ikke på gode ideer fra ungdommene selv, legger Lina til og smiler.

Så langt ser vi at dette er et viktig og etterlengtet tilbud. Særlig for å ta tak i en del av utfordringene som har oppstått som følge av Covid-19.
Med prosjektet ønsker vi å bidra til å skape trygge, unge voksne gjennom å gi de gode opplevelser, hverdags- og sosial kompetanse.


Ungdomsprosjekt

UNG fritid er et tilbud for ungdom mellom 16 og 23 år. I første fase av prosjektet er dette et tilbud tilde som er elever eller skal bli elever på Seiersborg videregående skole i Fredrikstad. I prosjektet skal vi utvikle et tilbud for og sammen med ungdom der målet er å skape gode møteplasser og aktiviteter som bidrar til mestring, glede og samhold. Prosjektet varer i første omgang i 2 år og er finansiert av Stiftelsen Dam. Har du spørsmål, ta gjerne kontakt med Lina Akselsen, som er prosjektkoordinator – mobil: 476 50 974 og mail: lina.akselsen@blaakors.no

Se sommerferieprogrammet under (endringer kan forekomme):

JUNI
Tirsdag 21. juni: Seiersborg VGS fra 12.00 – 17.00
Torsdag 23. juni: Badeland fra 12.00 – 18.00
Tirsdag 28. juni: Seiersborg VGS fra 12.00 – 17.00
Torsdag 30. juni: Escape Room (info kommer)

JULI
Tirsdag 5. juli: Seiersborg VGS fra 12.00 – 17.00
Torsdag 7. juli: Klatring på Grensen 09.15 – 17.45
Tirsdag 12. juli: Seiersborg VGS fra 12.00 – 17.00
Torsdag 14. juli: Bowling fra 12.00 – 15.00
Tirsdag 19. juli: Seiersborg VGS fra 12.00 – 17.00
Torsdag 21. juli: SVEV (info kommer)
Tirsdag 26. juli: Seiersborg VGS 12.00 – 17.00
Torsdag 28. juli: Paintball (info kommer)

AUGUST
Tirsdag 2. aug: Seiersborg VGS fra 12.00 – 17.00
Torsdag 4. aug: VISPEN fra 12.00 – 17.00
Tirsdag 9. aug: Seiersborg VGS fra 12.00 – 17.00
Torsdag 11. aug: Kino (info kommer)