Anniken om arbeidstrening: – Jeg har fått den fremtiden jeg ikke trodde var mulig

For litt over et år siden gikk Anniken inn dørene på Blå Kors arbeid og inkludering Fredrikstad som arbeidssøker via NAV. Hun fikk plass som deltaker på prosjektet Sandbox med Leik games. I dag er hun fortsatt i Leik games, men nå også som veileder for nye deltakere i prosjektet Sandbox.

Innerst i de lyse, freshe lokalene i annen etasje i Nygaardsgata 36 i Fredrikstad sentrum sitter en liten, kreativ gjeng foran hver sin pc-skjerm. De deler lokaler med det digitale formidlingsselskapet Netron og andre småbedrifter. På glassdøren inn til kontorfelleskapet står logoen til Blå Kors printet, under henger en gul post-it lapp hvor det med håndskrift står Leik.

– Det beste med å være en del av Leik er nok at jeg nå er nærmere den framtiden jeg ikke trodde var mulig. Da tenker jeg både på å få være en del av et kreativt og inkluderende arbeidsmiljø, men også å få jobbe med spillutvikling i lille Fredrikstad.

Anniken hadde droppet ut av lærerstudiene og stod utenfor både arbeids- og studielivet da hun via NAV kom i kontakt med Blå Kors arbeid og inkludering i 2023. Med en tidligere utdannelse innen 3D-animasjon i kofferten fikk hun plass på runde to av prosjektet Sandbox med oppstart tidlig på året i 2024.

– Det som er så bra med Leik er at her er folk folk og ikke bare en ansatt som skal prestere i jobben sin. Jeg følte fra første stund at folk brydde seg om meg, det ga meg en følelse av tilhørighet. For første gang så jeg fram til å gå på jobb, forteller Anniken.

Hva er Sandbox?

For å forstå hva Anniken har vært en del av, så må vi spole tiden bakover noen år. Vi befinner oss i 2022 da Oliver Andreas Thunæs jobbet for Netron og fremmet et ønske om å jobbe med spillutvikling. Han dro på et game-jam i Halden og møtte spillutvikler Camilla Wang Kvalheim som han lagde et spill med under game-jam’en.

Sammen jobbet de så med et krigsskildringsspill for Netron. En spillidé som kom i etterkant av produksjonen for den interaktive utstillingen «Østfold i krig 1939-45 – Operasjon Polar Bear» for Fredrikstad museum, som skulle trekke på noen av de samme fortellingene.

– Netron spurte om vi ville inngå et samarbeid med Blå Kors arbeid og inkludering om et arbeidsinkluderingsprosjekt. Dette prosjektet fikk navnet Sandbox, forteller Oliver.

Sandbox-navnet representerer på en måte hele samarbeidet. En sandkasse er et sted hvor man kan være kreativ og gå litt i den retningen man ønsker. Slik er også dette konseptet lagt opp, det er rom for fleksibilitet og utvikling.

– Må deltakerne i Sandbox være spillinteresserte?

– Nei, målet er ikke at alle skal ut å bli spillutviklere. Leik som firma har et mål om å lage spill, men de færreste som er på arbeidstrening her skal drive med akkurat det. Det er mange fagområder innen spill som for eksempel det visuelle, lyddesign, markedsføring og prosjektstyring. Temaene er mange, og noe for enhver smak som gir generell kompetanse.

Leik games er en oppstartsbedrift innen spillutvikling, og den eneste av sitt slag i Nedre Glomma-regionen. Prosjektet Sandbox bidrar derfor både til utvikling og vekst i bedriften samtidig som unge får muligheter til å finne sin vei. Deltakerne blir viktige ressurser også for Leik.

Sandbox runde tre er i gang nå

Veileder i Blå Kors arbeid og inkludering, Sabine Larrieu-Hellestad, har en stor rolle i prosjektet Sandbox. Hun er med for tredje gang og forteller at prosjektet så langt har vært en suksess.

– Sandbox er et helt nytt tilbud til vår unge målgruppe. Vi har hatt fem deltakere med i hver runde, tilsammen snart 15 personer. Flere av disse har droppet ut av videregående eller annen utdanning, noen har testet andre jobber, men ikke funnet plassen sin helt tidligere. Dette har skapt motivasjon for å prøve noe nytt. Av de ti første deltakerne har flere gått videre til ulike utdanninger og to er i videre arbeidstrening hos Leik, sier Sabine med et smil.

Før hver runde av Sandbox har det vært en inntaks- og intervjuprosess blant jobbsøkere hos Blå Kors arbeid og inkludering. Hver runde av Sandbox har en varighet på åtte uker.

– Rekrutteringsprosessen har forandret seg underveis. Slik som det er i dag har vi inngående samtaler på Blå Kors arbeid og inkludering før de også har jobbintervjuer med Camilla og Oliver på Leik. Her avdekker vi først og fremst endringsvilje, interesser, motivasjon og om de er klare for å forplikte seg til daglig oppmøte. Før oppstart på Leik, møtes alle deltakerne samlet et par ganger for å skape trygghet og forutsigbarhet.

Sabines rolle i prosjektet har også endret seg noe underveis. Hver deltaker i prosjektet følges opp av Blå Kors arbeid og inkludering ukentlig i tillegg til regelmessige samtaler med Camilla og Oliver. Sabine er med som en støtte for deltakerne og bindeledd til bedriften.

– Jeg er her flere dager i uken og plukker opp det jeg ser fungerer godt og mindre godt. For eksempel har vi etter observasjon nå lagt inn at alle spiser lunsj i felleslokalene sammen med blant annet Netron. Det vokser deltakerne på, og de skaper seg et nettverk og bygger relasjoner. Vi er alle mennesker, og her blir du tatt imot med åpne armer.

Fra Sandbox-deltakere til Sandbox-veiledere

Tilbake til Anniken som i dag er i arbeidstrening hos Leik og med i denne runden av Sandbox-prosjektet som veileder – en rolle hun også deler med Jaran som var med i første runde av prosjektet. Jaran jobber også med 3D-modellering.

Etter at Jaran hadde fullført Sandbox ble han igjen i praksis og fikk spørsmål om å veilede litt i runde to. Der møtte han Anniken, og de begynte raskt å samarbeide og kaste ball til hverandre.

– Å få være med på Sandbox har betydd mye for oss begge. Vi har gått fra å være deltakere til å bli veiledere begge to, det gir oss en god forståelse av hvor de nåværende deltakerne kommer fra, sier Anniken.

– Etter mange år med søknadsskriving, oppdatering av CV og å kontinuerlig få nei, så har det å få muligheten til å komme seg ut hjemmefra og inn i et miljø i en spennende jobb betydd mye. Det har vært noen tilpasninger og løse rammer, men fortsatt en forventning om at jeg møter opp og gjør noe. I starten var det utfordrende å justere seg til, men det er artig og jeg føler jeg har fått mye igjen for det, sier Jaran.

I denne runden av Sandbox jobber Anniken og Jaran sammen om å veilede en ny deltaker som er interessert i og kan noe om 3D. De er opptatt av at de ikke skal drive med undervisning, men å guide deltakeren til å forstå for eksempel stilen de jobber med på et prosjekt.

– Det er jo veldig spennende å få være på den andre siden og hjelpe noen videre. Samtidig utvikler vi oss også videre og får mer erfaring og etterhvert også flere kontakter i bransjen, forteller Anniken.