Den lokale Blå Kors historien
Fredrikstad Blå Kors Forening ble stiftet den 2. januar 1907, som blåkorsforening nummer to i Norge. Det første lands-møtet ble avholdt i 1908, og Blå Kors ble en landsomfattende organisasjon.
Nedre Glomma-området hadde i sin tid stor industri og tett befolkning. Alkoholproblemene var betydelige. I tillegg til Fredrikstad Blå Kors forening ble det etablert lokale Blåkors-foreninger i Gressvik, Glemmen, Borge, Kråkerøy og Engelsviken. Ved siden av kristen forkynnelse var praktisk bistand bærebjelkene i arbeidet til foreningene. Blåkorsstua i Fredrikstad sentrum ble drevet som kafé og varmestue.
Behovet for mer plass resulterte i kjøp av eiendom i Hollendergata 4, hvor det ble drevet kafé og herberge. I 1954 vedtok styret å bygge et nytt Blåkors-hjem på Christianslund. Dette ble starten på et mer moderne behandlingsarbeid.
I 1967 besluttet de samarbeidende Blåkors-foreningene å opprette Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad.
Stiftelsens første virksomheter hadde sitt utgangspunkt i ren rusomsorg, men en stadig endring av behovene i samfunnet har ført til nye tjenestetilbud og områder for stiftelsen.
Blå Kors i dag
Hovedkontoret er plassert i Oslo, og Blå Kors omfatter i dag 62 virksomheter fordelt over store deler av Norge. Organisasjonen har 1700 medarbeidere, 1600 tidgivere og 1900 aktive medlemmer.
Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad er et av de større Blåkors-tiltak på landsplan. Den omfatter 11 virksomheter, hvor av to datterselskaper. Vi er nesten 200 ansatte og like mange frivillige. Vi tilbyr en rekke tjenester innen forebyggende arbeid, opplæring, veiledning og omsorg. Våre ansatte bidrar til at vi er en troverdig samfunnsaktør og en viktig samarbeidspartner.