Mange unge uten læreplass – Blå Kors arbeid og inkludering bidrar med kurs 

I regi av Østfold Fylkeskommune skal Blå Kors arbeid og inkludering Fredrikstad og Sarpsborg sammen med Podium arrangere fire ukers Læreplasskurs. Målet er å få flere ut i lære. 

– Det er mange unge som står uten læreplass nå langt inn i august. 300 søkere i Østfold står uten. 130 har sagt ja til å komme hit i dag. Alle vi andre som er her i dag er her for å hjelpe dere.  

Det sa Rina Torkildsen fra Østfold Fylkeskommune til de litt over 100 ungdommene som hadde møtt opp i Filadelfia-kirken i Sarpsborg mandag i forrige uke.  

I løpet av de neste fire ukene skal mange av disse ungdommene gjennom et Læreplasskurs for å få hjelp til å komme nærmere en lærlingplass i bedrift. 

Læreplasskursene skal i år holdes av Blå Kors arbeid og inkludering Fredrikstad og Sarpsborg og Podium jobb og karrieresenter. 

Gruppevis og individuell oppfølging  

Til sammen arrangeres det fire fysiske kurs med 20 deltakere og et digitalt med 17 deltakere. Blå Kors arbeid og inkludering skal ha et kurs i Sarpsborg og et i Fredrikstad, begge med oppstart i uke 34. 

– Det blir fire intensive uker med tett oppfølging og mye jobb.  Målet er å styrke kandidatenes muligheter til å få seg en læreplass, forteller kursansvarlige i arbeid og inkludering Synne Putri og Monica Myrene. 

Synne og Monica er veiledere i arbeid og inkludering og jobber til daglig med AFT-tiltak med mål om å hjelpe jobbsøkere ut i arbeid eller utdanning. I fire uker tar de nå med seg den erfaringen de har herfra inn i Læreplasskurset. 

Engasjerte kursansvarlige: Monica Myrene og Synne Putri er veiledere i Blå Kors arbeid og inkludering, og nå kursansvarlige for Læreplasskursene i Sarpsborg og Fredrikstad. De forteller om en god start på kurset med mange motiverte ungdommer.

– Vi bruker mange av de samme verktøyene som til vanlig. Det starter med en grundig kartlegging av kandidatene. Kursene vil foregå i våre lokaler i Fredrikstad og Sarpsborg. Noe er gruppevis, men det vil også være mye individuell jobbing og én til én, sier Synne. 

Kurset skal gi økt kompetanse på hvordan skaffe seg lærlingplass ved hjelp av blant annet veiledning om muligheter, utarbeiding av CV og søknader, intervjutrening og trening på telefonsamtaler. 

– Det handler også om å vise kandidatene at det kanskje er flere muligheter enn de ser for seg. Der noen kanskje begrenser seg veldig til hva de ønsker, så er vår jobb også å få kandidatene til å se at det finnes flere muligheter. Vi gleder oss veldig til å sette i gang, smiler Synne og Monica og legger til: 

– Vi vil ha tett dialog med Østfold fylkeskommune underveis, i tillegg kan NAV og Oppfølgingstjenesten kobles på ved behov. 

Læreplassjegere Edi og Monika 

I tillegg til Synne og Monica som er kursansvarlige vil også Edi Kurjakovic og Monika Songedal jobbe tett med kandidatene. De to har fått tittelen læreplassjegere i disse fire ukene. 

– Vi skal ut å banke på dører. Gjennom jobben vår i arbeid og inkludering kjenner vi jo til hva som rører seg ute i bedriftene, men vi skal også inn i bransjer vi ikke har vært så mye inne i før. Derfor må vi oppsøke og bli kjent og finne ut av behov og muligheter der ute, forteller Edi og fortsetter: 

– Kartleggingen av kandidatene er viktig først. Hva ønsker han eller hun seg? Hvilke alternative muligheter kan vi finne? Og så vil det jo også kanskje være at noen er veldig spisset i faget sitt, og da kan det hende at de må flytte på seg for å få læreplass. De bedriftene vi ikke kan banke på dørene hos, de får vi tak i på en annen måte. 

Når læreplassjegerne har gjort en grundig jobb og vært i kontakt med bedrifter som kan matche kandidatens ønsker og utdanningsretning, vil kandidat og arbeidsgiver møtes til en uforpliktende prat.  

– Veien blir nok litt til mens vi går. Noen deltakere er nok mer selvstendige, andre kanskje trenger mer hjelp til både søknadsskriving og oppsøke bedrifter. Vi tar med oss og drar nytte av den erfaringen vi allerede har bygd opp i arbeidslivet, så bygger vi videre på det og knytter kontakter for kandidatene. Det blir spennende å bli bedre kjent med flere bransjer og oppdage nye muligheter, avslutter Edi. 

– Læreplasskurset hever vår kompetanse  

Kurset er nå godt i gang i alle byer, og de ansatte i arbeid og inkludering melder om motiverte ungdommer som gjerne vil ut i lære så raskt som mulig. 

– Å arrangere Læreplasskurs for fylkeskommunen betyr mye for oss. Overordnet gir det oss mulighet til å møte en ny målgruppe, bidra til arbeidsinkludering og forebygge utenforskap. Jeg synes det er inspirerende å møte ungdommer som er motivert for deltakelse i arbeidslivet, sier avdelingsleder i arbeid og inkludering, Øyvind Wevling. 

Inspirerende: Avdelingsleder i Blå Kors arbeid og inkludering avdeling Fredrikstad, Øyvind Wevling, synes det er inspirerende å jobbe med motivert ungdom: – Vi er helt avhengige av at næringsliv og arbeidsgivere stiller opp og har mulighet til å tilby læreplass, sier han.

Kurset er innrettet på samhandling med opplæring- og utdanningsinstitusjoner, for å oppnå læreplass for den enkelte kursdeltaker. Fylkeskommunen, fagopplæringskontorer og utdanningsinstitusjoner er blant viktige bidragsgivere, for å finne gode løsninger.  

– Vi er helt avhengige av at næringsliv og arbeidsgivere stiller opp og har mulighet til å tilby læreplass. Våre kontakter og etablerte markedsnettverk er helt klart en ressurs i dette arbeidet, sier Øyvind og avslutter: 

– Læreplasskurset tilfører oss ny kunnskap og hever vår kompetanse om yrkesopplæring og utdanningsveier. I tillegg får vi nye samarbeidsrelasjoner og et markedsnettverk som vil gi synergier til Blå Kors sine virksomheter.