Et flåttbitt snudde opp ned på livet til Kristian: – Jeg har lært at jeg ikke er supermann

 
  
 

Alltid aktive Kristian fikk livet snudd på hodet etter et flåttbitt. Etter et år med sykemelding fra jobben som idrettspedagog i barnehagesektoren, måtte han finne en ny eng å blomstre på. Med god hjelp fra Blå Kors arbeid og inkludering og NAV har Kristian nå en ny arbeidshverdag i Bedriftsidretten i Østfold.  

– Tilrettelegging har vært viktig for meg. Jeg har fått lov til å bruke tid på å finne min optimale arbeidskapasitet slik at jeg ivaretar både arbeidshelse og familiehelse. 

Kristian Gulbrandsen (44) har tatt oss med ut på tur til Glufsa ytterst på Langøya på Kråkerøy i Fredrikstad. Gjennom jobben som aktivitetskonsulent i Bedriftsidretten i Østfold er turkampanjen Ti på topp noe av det han jobber aller mest med.  

– Jeg ønsket å ta dere med på en liten tur, for dette oppsummerer på en måte nøkkelen til min suksess. Turer i rolig tempo, meditasjon, kontakt med naturen og meg selv. Alt dette har vært en del av min prosess til å igjen bli en velfungerende person. Og tenk – det er jeg så heldig å få lov til å tilrettelegge for i jobben min hver dag, smiler Kristian og tar inn det blikkstille vannet og utsikten mot Søster-øyene i det fjerne. 

Fokus på det som faktisk fungerer 

På svaberget ytterst på Glufsa finner Kristian den perfekte plassen for en kaffepause. Han forteller om hvordan livet var før – da han var skiinstruktør, da han var frivillig i Sør-Afrika, han har vært Generalsekretær i et særforbund i NIF, idrettspedagogisk prosjektleder, forfatter, foredragsholder, Coach, begeistringssmitter og inspirator for andre.  

– Den alltid sprudlende personen er jeg nok ikke lenger, og det har jeg lært meg å akseptere. Det har vært tøft for både kropp og hode å gjennomgå en såpass stor endring – å gå fra å være veldig aktiv til å ikke fungere i det hele tatt. Men nøkkelen for meg har vært å fokusere på det jeg har å sette pris på, det jeg er takknemlig for og det som faktisk fungerer! 

Borreliainfeksjonen satt kroppen til Kristian helt ut av spill. Det har gått veldig ut over nervesystemet, og han har vært nødt til å lære seg hvordan han kan holde symptomer i sjakk. Balanserende aktiviteter, hvile, yoga og meditasjon hjelper. 

– Jeg har lært at jeg ikke er supermann og at så lenge man gjør det beste man kan så er det godt nok. Det beste man kan er ikke nødvendigvis det beste man kunne tidligere. Jeg har lært å akseptere, sier han og kikker utover vannet. 

God veiledning og anerkjennelse fra jobbkonsulent 

Etter et år med sykemelding fra jobben som idrettspedagog i barnehage, var Kristian i to andre tiltak som ikke fungerte, før han landet i riktig tiltak hos Blå Kors arbeid og inkludering. Her traff han veileder Monika Songedal som har vært til god hjelp på veien tilbake i jobb. 

– Jeg er veldig fornøyd med den veiledningen jeg har fått fra Blå Kors. Den metoden de benytter har truffet akkurat i forhold til hva mitt behov har vært. Jeg opplever at de ser hele mennesket. De ser hver enkelt jobbsøker som et unikt individ som alle trenger sin egen oppskrift for å lykkes. 

Blå Kors arbeid og inkludering har avdelinger i både Fredrikstad og Sarpsborg og arrangerer arbeidsrettede tiltak etter avtale med NAV. Med over 40 års erfaring i bransjen veileder de den enkelte jobbsøker til å finne veien til arbeid eller utdanning. 

– Jeg kom inn i tiltaket med en klar målsetting om å få bruke tid på å finne en optimal arbeidskapasitet og samtidig være en ressurs i forhold til min bakgrunn og mine interesser. Jeg var nysgjerrig på Bedriftsidretten, de tok kontakt med daglig leder der, og jeg fikk komme på et intervju. Det ble en match, sier Kristian og legger til: 

– Jeg har blitt anerkjent hele veien, samtidig har jeg fått nyttige tilbakemeldinger om at jeg må skynde meg sakte. Det har jeg gjort, og det har vært viktig! 

Godt tilrettelagt fra arbeidsgiver 

To år etter at han havnet utenfor arbeidslivet, fikk Kristian komme inn i Bedriftsidretten i Østfold med en veldig forsiktig tilnærming. Han skryter av arbeidsgiveren sin idet han rydder sammen sitteunderlag og pledd fra svaberget.  

SE KRISTIAN FORTELLE OM VEIEN TILBAKE TIL ARBEIDSLIVET:

– Den tilliten og fleksibiliteten jeg opplever å få på arbeidsplassen har betydd alt for meg. Jeg vet jeg må ta hensyn til kroppen min, og jeg er så heldig at jeg har et arbeidsmiljø som ivaretar den situasjonen. Da jeg etter en stund fant en stabil kapasitet i jobben, har vi gjennom god dialog med NAV kommet fram til en løsning som gjør at jeg kan fungere i arbeidslivet igjen. 

Tilrettelegging på arbeidsplassen til Kristian innebærer at han har muligheter til å ta pauser og stykke opp jobben. I dag jobber han med det meste Bedriftsidretten i Østfold tilbyr av aktivitetstilbud, det være seg alt fra Løpskarusellen i Østfold, løpegrupper, turkampanjer, lagsaktiviteter og bedriftsserier til gruppetreninger og yoga ute i bedrifter. 

– Jeg har en fantastisk sjef som følger meg opp og som spør meg om jeg er flink nok til å ta de pausene jeg trenger. Jeg føler meg ekstremt heldig som har den fleksibiliteten jeg nå har. Det er en drømmesituasjon når livet ble som det ble, men får jeg spørsmålet om jeg ville valgt å være 100% som jeg var før jeg ble syk så er selvfølgelig svaret ja.  

Følg Blå Kors Arbeid og inkludering på Facebook: https://www.facebook.com/blaakorsarbeidoginkludering

Følg Bedriftsidretten i Østfold på Instagram: https://www.instagram.com/bedriftsidretten_ostfold/