Ådne lærte ordføreren om hengekøyer

 
  
 

– Jeg sover som regel ute flere ganger i uka, ofte i hengekøye, men det hender jeg legger meg rett ned på bakken også. Jeg liker meg uti skauen!

Ådne Moe-Johansen er en av flere deltakere på Skogens Menn – et tilbud og en åpen møteplass til menn i alle aldre i Fredrikstad i regi av Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad.

En gang i uka møtes en gjeng mannfolk i skogen på Skogland i Onsøy, og denne solfylte og varme torsdagen i slutten av juni var også ordføreren i Fredrikstad, Arne Sekkelsten, med på turen. Dagens aktivitet var å lære og sette opp leir med hengekøye.

– Selv om jeg er dreven på å sove ute i hengekøye så har jeg ikke prøvd å lære det bort til så mange før, men jeg tror det her kommer til å gå fint, smiler Ådne før han pakker opp hengekøya si og setter i gang.

Ådne sover ute minst en gang i måneden, gjerne flere. Han elsker å ferdes ute i skogen på egenhånd, og han har opparbeidet seg mye erfaring som han gladelig deler med resten av gjengen.

– Det er veldig fint å være med her på Skogens Menn. Jeg liker meg godt alene, men ved å være med her kan det jo hende det dukker opp en ny turkamerat som har like mye glede av skogen som det jeg har, sier Ådne.

Fire av Skogens Menn møtte opp denne dagen, en var også med for aller første gang. I tillegg til ordføreren og var René Jønnvoll og Atle Engsmyr med fra Blå Kors Fredrikstad.

Etter hengekøyekurset var det loddtrekning på en hengekøye med tarp og myggnetting – den ble vunnet av deltaker Jan Helge som i tillegg hadde bursdag samme dag.

En viktig tilbud til menn i Fredrikstad

Målet med Skogens menn er å skape en møteplass hvor aktivitet, deltakelse og sosialt fellesskap står i høysetet. Her stilles ingen krav – verken til påmelding eller kunnskap. Mestring, hverdagsglede og meningsfull fritid er stikkord som beskriver tilbudet.

– Her er det åpenbart et behov som blir dekket for mange. Mange sitter hjemme av ulike årsaker, og dette er et sted man kan komme bare for å være. Det er flott at man kan komme hit og ta del i ulike aktiviteter samtidig som man treffer andre likesinnede. Mannfolk prater nok også bedre og har lettere for å åpne seg når det ikke er noe press, slik som her ute i naturen, sier ordfører Sekkelsten som selv er mer en havets mann enn skogens mann.

Med skogen som lekeplass skal Skogens Menn bidra til bedre psykisk helse ved å motvirke ensomhet og passitivitet, samt fremme folkehelse og integrering.

Gjennom året legges det opp til ulike aktiviteter som for eksempel fiske, vedproduksjon, pil og bue, kurs i kart og kompass og mye mer. I tillegg er det alltid kaffe og mat tilgjengelig.

– Det har vært kjempefint og hyggelig å være med ut i skogen i dag. Jeg har hatt mange gode samtaler med flere og fått servert nydelig mat i tillegg. Ekstra fint har det vært å se hvor viktig dette tilbudet er for de som bruker det, sier ordføreren.

Ofte serveres det pølser i skogen, men til ordfører-besøket vartet deltaker Ravi opp med en smakfull rett fra hjemlandet sitt Sri Lanka.

Alle er velkomne til Skogens Menn

Hengekøyen henger fint mellom trærne og praten flyter gutta imellom. De deler erfaringer og snakker om hva de får ut av å være i skogen.

– Jeg liker å være ute i skogen. Jeg liker å jobbe og stå på, sier en.

– Etter et samlivsbrudd fant jeg ut at jeg var litt ensom. Dette har vært veldig fint for å treffe andre. Nå har jeg også blitt tidgiver i Blå Kors – det blir også fint, sier en annen.

– Jeg trives nok litt for godt i eget selskap og har holdt meg mye for meg selv, men det å komme hit har betydd veldig mye. Jeg merker at det er godt for meg, sier en tredje.

René Jønnvoll i Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad er pådriver av tilbudet. Han forteller engasjert:

– Dette er et tilbud for vanlige folk, et tilbud til alle. Men også gjerne for de som kunne ha ekstra godt av et fellesskap og å komme seg ut i naturen. Her stilles det ingen krav – kom som du er og bli med på det du ønsker.

Skogens Menn treffes hver torsdag mellom kl. 12 og 15 på Skogland i Onsøy, bortsett fra i sommer. Bli med i Facebookgruppen til Skogens Menn Fredrikstad og hold deg oppdatert på kommende aktiviteter. Siste treff før en fire-ukers sommerferie er 4. juli.