Bosetting av flyktninger i Fredrikstad: – Aldri før har vi hatt så mange bosettinger i løpet av et år

 
  
 

Stiftelsen Blå Kors Fredrikstads egen gjenbruksbutikk er en viktig ressurs når det kommer til å bosette nye flyktninger i Fredrikstad. 2022 var et år med rekordmange henvendelser fra NAV. De forventer stor pågang også i år.

– I et normalt år bidrar vi nok til omtrent 30 bosettinger av flyktninger i Fredrikstad. I 2022 var tallet 61. Så mange bosettinger har vi aldri før vært med på i løpet av et år. 

Det forteller arbeidsveiledere på gjenbruksbutikken Tante Blå, Hanne Dahlin og Ronny Lorentzen. I samarbeid med NAV og Fredrikstad kommune får butikken jevnlige bestillinger for å innrede boliger til nye flyktninger. Det siste året kom flertallet fra Ukraina. 

– Vi er med på å gi dem en start her i byen, og det er en jobb vi er veldig takknemlig for å få, sier Hanne.  

Jevn flyt med bestillinger fra NAV 

Gjenbruksbutikken Tante Blå ligger sentralt plassert midt på Stortorvet i Fredrikstad. Her kan byens innbyggere kjøpe det meste de trenger brukt – møbler, bøker, bilder, klær, service, pynteartikler og ulike kjøkkenartikler. I tillegg til å være butikk bidrar de også med bosetting og arbeidstrening. 

Trenger møbler: Bestillinger til bosettinger kommer gjerne med kort leveringsfrist. Derfor har Tante Blå stadig et behov for møbler. Ta kontakt med butikken om du har møbler til overs.

–  Når vi bosetter, får vi en bestilling med kort beskrivelse av bolig og hvor mange voksne og barn som skal bo der. Vi leverer omtrent den samme pakken hver gang – en salong, spisebord med stoler, en startpakke til kjøkkenet og kommoder, forteller Ronny.  

Med høyt trykk på bosettinger følger også et større behov for møbler. Derfor ønsker gjenbruksbutikken stadig å komme i kontakt med folk som har møbler de ikke trenger lenger.  

– Sofaer, spisebord og kommoder er møbler vi ofte trenger påfyll av, sier Hanne og legger til:  

– Har du møbler du vil gi videre – ring oss eller kom innom butikken. Så kommer vi på besøk og ser på møblene. Er det ting vi tenker vi kan få videreformidlet, så tar vi det med oss med en gang. Forutsetningen er at ting er hele og pene, sier Hanne. 

– Ja, det kan være fint å tenke gjennom om du selv ville hatt den stående i din bolig før du tar kontakt med oss, legger Ronny til. 

Samfunnsnyttig oppdrag 

Det er transportavdelingen ved Blå Kors Fredrikstad som står for utkjøring av møbler og diverse til bosettinger. I tillegg er ofte en av de ansatte på Tante Blå med ut, og noen ganger også Ronny eller Hanne.  

– Det går ofte veldig fort fra vi får bestillingen til møbleringen faktisk skal skje. Vaktmesterne i kommunen låser oss inn i boligene og møbleringen foregår ofte før leietakerne flytter inn. 

Har ikke butikken de nødvendige møblene inne der og da strekker de seg langt for å få tak i det som etterspørres: 

– Ja, det har hendt at vi har vært hjemme hos noen vi kjenner godt, som for eksempel mine foreldre, for å hente en stol jeg vet er på vei ut allikevel, smiler Hanne og fortsetter: 

– Vi strekker oss langt for å levere på dette, for vi er veldig takknemlige for disse veldig samfunnsnyttige oppdragene. Men ja, behovet for møbler er stort, gjentar hun.  

VI HAR ET KONSTANT BEHOV FOR MØBLER, SÅ NØL IKKE MED Å TA KONTAKT MED OSS OM DU HAR NOE DU IKKE TRENGER LENGER. VI HAR ALLTID BEHOV FOR SALONGER, SPISEBORD MED STOLER, ULIKE TING TIL KJØKKENET OG KOMMODER. 

TA KONTAKT MED TANTE BLÅ PÅ TELEFON: 469 15 404