Steg for steg rydder kystlinjen 

 
  
 

I starten av juni pakket noen av steg for steg sine deltakere, ansatte og tidgivere sekken og dro på tur til Strømtangen Fyr. Ryddeaksjon med Miljøstiftelsen Elv & Havs prosjekt Marin Omsorg, sosialt samvær og hygge er stikkord for de flotte tre dagene de var på fyret.

Av: Christine Heim

– Det har nærmest blitt en tradisjon det her nå. Her ute er vi bare en gjeng på tur, og hvem som er hva viskes ut. Det er verdifullt både for oss ansatte og våre deltagere. 

Det forteller Selma Therese Huth som er veileder i Blå Kors steg for steg, Fredrikstad. For tredje året på rad har hun sammen med andre ansatte og tidgivere i steg for steg arrangert en overnattingstur til et fyr i samarbeid med Marin Omsorg. Det har blitt en suksess. 

Gjennom Marin Omsorg møtes mennesker med ulike sosiale utfordringer og bidrar til et viktig samfunnsoppdrag. De rydder elver og hav for marin forsøpling. Marin Omsorg hadde tre ryddeaksjoner i løpet av disse dagene – både med deltakere fra Blå Kors steg for steg og Kriminalomsorgen.

PÅFYLL: Tre dager på vakre Strømtangen Fyr gjør godt for både deltakere, tidgivere og ansatte i Blå Kors steg for steg, Fredrikstad. Det blir god tid til både sosialisering og ryddeaksjon.

– Ikke bare gjør vi en viktig jobb for miljøet her når vi er med på å rydde strendene, men det aller viktigste på disse turene er jo det sosiale. Vi får tid til å bare være sammen. Her lager vi mat sammen, vi spiser sammen, vi går på tur sammen, vi har quiz. Vi får gode opplevelser sammen, og på den måten blir det også mange gode samtaler her, smiler Selma i solsteken utenfor fyret. 

– Det her er meningsfylt arbeide 

I år er det åtte deltakere, ansatte og tidgivere med fra steg for steg på turen til Strømtangen Fyr. Første dag bestod av mye sosialt ved fyret med intimkonsert med selveste Magnus Berg på brygga som dagens høydepunkt. Dag to var det ryddeaksjon.  

– Lite visste jeg at vi skulle få en slik opplevelse her ute. Dette har virkelig vært magisk! 

Tidgiver Per Fuglevik er med på turen for første gang. Han er så glad for å få med seg denne opplevelsen. 

– Jeg er ny som tidgiver i Blå Kors. Jeg leste meg fram til steg for steg på nettet og kom i kontakt med Selma for en liten tid tilbake. Det her er virkelig meningsfylt arbeide, sier Per og tar seg en pause i strandryddingen. 

MENINGSFYLT: Per er ny tidgiver i Blå Kors. Han er veldig fornøyd med opplegget på Strømtangen Fyr og gleder seg til å ta med seg deltakere på sykkelturer i tiden som kommer.

Per er glad i fysisk aktivitet og elsker blant annet å sykle. Som tidgiver i steg for steg håper han å kunne få flere deltakere med seg ut i naturen. 

– Jeg vil gjerne få med meg folk på litt lengre sykkelturer. Målet vil være å pakke opp sykkelen og kanskje få til en overnatting eller to på veien. Når du sykler langt, går du inn i en beroligende fase og ikke minst bruker du kroppen godt. Det er veldig sunt og fin mosjon, samtidig som du får fine naturopplevelser.  

SE VIDEO FRA TUREN HER:

– Steg for steg har betydd mye for meg 

Deltaker i steg for steg, Boo, har vært med å rydde strender med Marin Omsorg ved flere anledninger. Han synes det er fint å bidra til å holde kysten ren for plast, men han verdsetter også det sosiale med disse turene. 

– Man knytter bånd på disse turene. Det sosiale og det å komme seg ut i naturen, det er noe av det aller viktigste med dette for meg, sier han.  

VERDSETTER DET SOSIALE: For deltaker i steg for steg, Boo, er det viktig å være med på å bidra med å holde naturen fri for plast. Men for han er det sosiale med denne turen det aller viktigste.

Boo har vært deltaker i steg for steg i noen år nå, og han er imponert over jobben som gjøres i denne Blå Kors virksomheten. 

– Etter at jeg kom meg ut av rusen, det å få så god hjelp til å lære meg til å bli et menneske igjen har absolutt vært avgjørende for meg. Nå har jeg kommet meg langt, og på den veien har steg for steg og tidgiverne jeg har møtt her betydd utrolig mye for meg.