Tidligere Seiersborg-elev forteller: – At klassen var så liten var viktig for meg

 
  
 

To år på Seiersborg videregående skole i Fredrikstad rustet introverte Ismael til en hverdag som industrimekanikerlærling i Nordic Paper på Greåker. – Jeg er en helt annen i dag enn jeg var da jeg først startet på Seiersborg, sier han.

– Hverdagen min handler om å fikse ting. Det er en tung jobb, så jeg har blitt mye sterkere etter at jeg begynte som lærling.

Det forteller en blid og fornøyd Ismael Nickolai Isaksen (19) som i dag er lærling på den lokale papirfabrikken Nordic Paper. Etter å ha gått vg1 Teknologi- og industrifag og vg2 Industriteknologi på Seiersborg er det kun en lærlingperiode på to år som gjenstår før fagbrevet er i boks. 

Spennende: Som lærling i industrimekanikerfaget på Nordic Paper jobber Ismael mye med vedlikehold av maskiner og deler til maskiner. – Det er tungt og spennende, sier Ismael.

– Jeg trives veldig godt som lærling her. Jeg føler virkelig at jeg får brukt mye av det jeg lærte da jeg var elev på Seiersborg. Mye av grunnen til at jeg valgte å gå industriteknologi var jo fordi jeg alltid har likt å fikse ting. Det er moro å jobbe med metall, sveising og lodding, og det er veldig gøy å se det fiks ferdige resultatet, smiler Ismael.

Ble tryggere på seg selv på Seiersborg

Det er en pratsom og blid gutt som møter oss utenfor fabrikken på Greåker. Han håndhilser, ser oss i øynene og forteller hvem han er. Skal vi tro Ismael selv var han en helt annen da han startet på Seiersborg for noen år tilbake.

– Jeg var veldig introvert og turte knapt å se noen i øynene. Ja, jeg var rett og slett ganske utrygg på den tida. I dag er jeg en helt annen person, forteller han.

Dette er en historie som ofte går igjen fra elevene som går ut fra Seiersborg videregående skole. Mange av elevene her kan ha et behov for et mindre klassemiljø og tettere oppfølging av lærere og miljøarbeidere. Det igjen bidrar til at flere klarer å gjennomføre videregående utdanning og får et godt grunnlag for muligheter videre i livet.

– At klassen var så liten, var veldig fint og viktig for meg. Da fikk jeg den hjelpen jeg trengte, og det var lettere å finne plassen sin i klassen. Jeg er veldig glad for at jeg tok mekaniske fag på skolen der, og glad for at læreren min, Thomas, hjalp meg å finne denne lærlingplassen.

– Det føles som om lærerne har kjent meg hele livet

Nora Mikaelsen Levvel er vg2-elev og går Barne- og ungdomsarbeider på Seiersborg. Hun fikk et nytt liv da hun startet på Seiersborg.

– Noe av det beste med denne skolen er samholdet og lærerne. Jeg tror mange tenker at Seiersborg er en spesialskole, det er det ikke. Det er en mindre skole med mer tilrettelegging og flere voksne, det betyr mye for veldig mange, forteller Nora.

SAMHOLD: Nora (nr to fra høyre) omringet av gode venninner på skolen. – Noe av det beste med denne skolen er samholdet og lærerne, sier hun.

Nora forteller om en vanskelig barne- og ungdomstid hvor hun til tider har følt seg annerledes og utenfor. Da det ble konstatert så sent som i niende klasse at hun også hadde dysleksi, gjorde ikke det hverdagen noe enklere. 

– Jeg lærte veldig treigt, så vi skjønte ganske tidlig at det var noe. Når man allerede føler seg annerledes, er det kjedelig å få “noe mer” i tillegg. Men på Seiersborg er det noe helt annet, her er det ingen som ser ned på deg om du sliter med noe. Om jeg skriver noe feil på tavla er det ingen som bryr seg om det, forteller Nora.

Seiersborg videregående skole ble godkjent som en dysleksivennlig skole i 2021. I løpet av de første ukene etter at man starter på skolen kartlegges elevenes regneferdigheter og skrive- og leseferdigheter. Det gjør tilrettelegging enklere.

Besøk oss på Åpen dag 15. februar

Søknadsfristen til videregående skoler nærmer seg, men hos oss kan man søke helt frem til 30. april. Torsdag 15. februar har vi Åpen dag og håper du som er nysgjerrig på skolen vår besøker oss da.

– Vi åpner skolen vår på kveldstid mellom kl 17 og 19 denne torsdagen. Rådgivere, lærere og miljøarbeidere vil være tilstede, vi viser deg rundt i skolens lokaler og gi deg svar på det du lurer på, forteller assisterende rektor Øystein Mæland Andersen.

Seiersborg videregående skole i Fredrikstad er en privat skole hvor det er gratis å være elev. Skolen kan ha opp til 156 elever, og disse programområdene finner du hos oss:

  •  helse- og oppvekstfag
  •  salg, service og reiseliv
  •  frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign
  •  bygg og anleggsteknikk
  •  teknologi og industrifag
  • påbygg

– Skolen vår er et supplement til den offentlige skolen. Vi har små klasser og høy voksentetthet ved at vi blant annet har miljøarbeidere tilknyttet klassene. Med det har vi også mulighet for å tilpasse undervisningen, og vi ser at elevene opplever større grad av trygghet og mestring, forteller assisterende rektor Øystein Mæland Andersen og legger til:

– Har man gått et år innen et av våre programområder på en annen videregående skole, men opplever at man kanskje har behov for tettere oppfølging og tilrettelagt undervisning – da har man også mulighet til å søke seg hit direkte til vg2.

Gratis fritidstilbud for elevene

Seiersborg videregående skole har også et gratis fritidstilbud for ungdommene som er tilknyttet skolen. Det går under navnet Blåpunkt. Skolen er driftet av Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad, og det er også stiftelsen som står bak prosjektet Blåpunkt, med midler fra blant annet Stiftelsen Dam og Bufdir.

– Vi gjør masse gøy sammen med ungdommene. Elevene får mange gode opplevelser med seg, samtidig som det skaper samhold og mestring. De bygger relasjoner seg imellom som også gjør skolehverdagen tryggere.

Det forteller prosjektkoordinator Lina Akselsen og legger til:

– Ikke alle har så mye å finne på etter skoletid, da er Blåpunkt en fin måte for dem å aktivisere seg sammen med venner og andre elever. Vi har verksted på skolen annenhver uke for dem som vil, vi lager mat sammen, vi drar ut på ulike aktiviteter eller vi gjør aktiviteter sammen på skolen, smiler Lina.